fbpx

Bebek Alış Verişi için Bilmeniz Gerekenler

Doğumunuz yaklaştıkça sizi tatlı bir telaş almış olabilir. En tatlı kısımlardan biridir bebek alış verişi yapıp hazırlık yapmak. Bu yazıda gelin bir bebeğin hangi eşyalara ihtiyacı var ona bakalım.

Bebeğin en temel ihtiyaçları

Bebek alış verişi için önce ilk araştırmanızı tavsiye ettiğim konu budur, ‘doğumdan sonra bebeğimin ihtiyacı ne olacak?’ Bundan sonra gelmesi gereken soru ‘ben ne almak istiyorum?’ Elbette bebeğinizin ihtiyaçları önemli olduğu kadar sizin heves ettikleriniz, sizi heyecanlandıran şeyler de önemlidir. Öncelikle bunun farkına vararak neyi, ne için aldığınızı tespit etmek ile işe başlayabilirsiniz.

Bir bebek neye ihtiyaç duyar?

Aklınızda belki birçok şey var, bebeğim doğduğunda ona şunu alacağım, şöyle bir ebeveynlik yapacağım, şöyle imkanlar sağlayacağım, şu okula göndereceğim… Bu liste uzar gider. Peki bebeğinizin gerçekten neye ihtiyacı var?

Dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin ve 7 yaşına kadar tek şeyi bilmeye ihtiyacı vardır: Bu dünya güvenli ve ben güvendeyim. Bu nedenle bebeğiniz doğduğunda birçok eşyadan çok kendini güvende hissettirecek bir ortama ve onu kendini güvende hissettirecek anne ve babaya ihtiyacı vardır. Geri kalan her şey onun için teferruattır! O nedenle bebeğiniz için yapacağınız harcamaları eşyalar, kıyafetler üzerine değil, kendi mental ve fiziksel iyiliğinizi korumak için, ebeveynliğe hazırlık için ayırmanızı tavsiye ederim.

Bebek Alış Verişi

Bebek Alış Verişi

Amerikan Pediatri Derneği bebeğin ilk 6 ay anne ve baba yanında, eğer mümkün değilse en azından anne baba ile aynı odada uyumasını tavsiye eder. Bu nedenle bebek odası bebeğinizin ihtiyacı olan bir şey değildir. Elbette sizin böyle bir heyecanınız varsa bebek odası yapabilirsiniz.

Eğer kendinizi bu konuda rahat hissediyorsanız bebeğinizle birlikte aynı yatağı bile paylaşabilirsiniz.(Bebekle birlikte uyumak için güvenlik kurallarına uyarak). Eğer bu konuda rahat değilseniz anne yanı beşik edinebilirsiniz.

Bebeğinizin ilk 1 ay giyebileceği 2-3 takım kıyafet. Evet 2-3 takım yeterlidir çünkü 1 ay sonra bu kıyafetler küçük gelecekler! Eğer çok sık yıkamak istemiyorsanız kıyafetleri bu sayıyı 2 ile çarpabilirsiniz.

Ve bebeğinizin en çok kullanacağı şey bebek bezidir! Yenidoğan bir bebek günde 6 – 8 adet bez kullanabilir. Eğer hazır bez kullanacaksanız şimdiden indirim kovalamaya başlayabilirsiniz. Ancak dikkat edin bebeğiniz büyüdükçe bezin bedenini de büyütmeniz gerekecek. Hazır bebek bezi kullanmak istemiyorsanız yıkanabilir bebek bezi seçeneğiniz olduğunu da unutmayın.

Ve temizlik için ıslak mendil (içindekiler kısmına bakıp en az kimyasallı olanı tercih edebilirsiniz) veya pamuk ve su kullanabilirsiniz. Pamuk ve su kullandıktan sonra bir havlu ile bebeğinizin genital bölgesini kurulamayı unutmayın.

Ve bir de alt değiştirme örtüsü almayı düşünebilirsiniz.

Pişik kremi içinse her bez değiştirdiğinizde sürmenizi tavsiye etmiyorum. Sadece pişik olduğunda kullanın lütfen. Her bezini değiştirdiğinizde hindistancevizi yağı sürebilir, pişik oluşumunu bu şekilde engelleyebilirsiniz.

Bebeğinizin cildini nemlendirmek için bence bir ürün kullanmanıza gerek yok, hindistancevizi yağı sağlıklı ve harika bir nemlendiricidir!

Her ne kadar bebeklerin her gün banyo yaptırılması gibi bir bilgi olsa da esasında her gün bebeği banyo yaptırmak hem bebeğin cildinin ph dengesini bozduğu için hem de ebeveynler için her gün banyo ile uğraşmak zor olacağından ben bunu çok tavsiye etmiyorum. Eğer böyle bir enerjiniz varsa günlük banyoları en azından şampuansız yapılması ve her banyo sonrasında bebeğinizin cildini nemlendirmenizi tavsiye ederim. Bebekler ayda bir şampuanla yıkansalar yeterlidir. Ara banyolar sadece su ile olması harika olur.

Bebek banyosu için özel bir küvet almanıza gerek yoktur. Bebekler genelde kendilerini güvende hissetmezler ve ağlarlar o küvetlerde. Dikey kalacakları kovalar daha iyi olabilir ama şart değil. Bir banyo taburesi edinin ve bebeğinizi bacağınızda, kucağınızda yıkayın.

Bebeğinizin en önemli ihtiyacı oto koltuğudur! Bu kesinlikle alınması gereken bir eşya. Bunun için de gerekli araştırmaları yapıp, size en uygun olanını seçebilirsiniz. Güvenlik testlerinden geçmiş olması önemlidir. Bu konuda da 2.el seçeneğiniz olduğunu unutmayın. 2.el tercih edin ve tekrar üretilmemesine katkıda bulunun.

Bebek taşıma ürünlerinde ise belki bebek arabasına çok acele etmeyebilirsiniz. Bebekler 9 ay boyunca anne rahminde kucağa alışarak doğdukları için büyük çoğunluğu bebek arabasında çok durmaz. Belki 6 aylık hatta 1 yaşına gelene kadar bebek arabası almayı öteleyebilirsiniz. Onun yerine sling ve daha sonrasında ergonomik kangurularla bebeğinizi giyin.

Bebeğinizin en temel ihtiyaçları bunlardır.

Doğum çantası

Doğum çantanızı hazırlarken

Doğum çantanızı hazırlarken, bebeğinize, kendinize ve refakatçiye alınacaklar olarak içe ayırmanızı tavsiye ederim. Genel olarak aşağıdaki eşyalar yeterlidir.

Bebek için

  1. 3 adet çıtçıtlı atlet
  2. 3 adet tulum veya alt  ve üst kıyafet
  3. 3 adet çorap
  4. 1 adet eldiven(Eldiven takmanızı tavsiye etmiyorum-bebek elleri ile memeye, anneye, babaya dokunması büyük bir keşif olacaktır- ancak bebek doğduktan sonra bebek hemşireleri giydirmek isteyebilirler ve sizden ısrarla talep ederler, dilerseniz odaya gelince törpüleyip bebeğinizin eldivenlerini çıkarabilirsiniz)
  5. 1 adet penye şapka
  6. Bebek Törpüsü(sivri köşesi olmayan herhangi bir törpü olabilir)
  7. Bebek Bezi(10-15 adet fazlaca yeter)
  8. Pamuk ya da ıslak mendil(Bebeğin bezini değiştirirken kullanmak için)
  9. Ağız mendili (tercihen şart değil)
  10. Arabanızda bebeğinizi oturtacağınız bebek için oto koltuğu(zorunlu)
  11. Sling(tercihen, gece bebeğiniz uyumazsa kullanabilirsiniz)

Anne için

  1. 3 adet emzirmeye imkan sağlayan pijama takımı ve/veya gecelik (Düğmeli tercih edebilirsiniz ya da lohusa pijamalarından alabilirsiniz-doğum sonrası kanamadan dolayı pijamalar kirlenebiliyor kolayca)
  2. Terlik
  3. 3-4 adet çorap
  4. Hasta külodu(Doğumdan sonra hastaneniz size kalın pedler verecektir büyük ihtimalle, ancak bu kullan at külotlar bazı kadınlara daha konforlu gelebiliyor)
  5. 4 adet yüksek belli hamilelikte kullandığınız alt iç çamaşırı
  6. 1-2 adet emzirme sütyeni
  7. Yelek/Hırka/Sabahlık hangisini tercih ederseniz
  8. Makyaj malzemeleri(tercihen) doğumdan sonra bebeğiniz ile fotoğraf çekinirken veya misafirleri karşılarken makyaj yapmak isterseniz
  9. Seyehat boyu şampuan/saç kremi/duş jeli(doğumdan sonra duş almak isteyebilirsiniz) Banyo havlusunu hastanenizden talep edebilirsiniz
  10. Makyaj temzileme jeli/sütü. Yüz yıkama jlei
  11. Tarak/Saç maşası/Saç düzleştirici
  12. Diş macunu, diş fırçası
  13. Şarj aleti
  14. Nüfus Cüzdanı
  15. Hastaneden çıkarken giymek için bir takım kıyafet(emzirmeye olanak sağlayan bir kıyafet tercih etmek isteyebilirsin)
  16. Müzik listesi(doğumda ve doğum sonrasında kullanmak için)
  17. Lavanta Yağı veya size iyi gelen bir koku
  18. Mumlar
  19. Yenidoğan bebek, annesinin kokusunu hafızasına kazıyacağı için özellikle parfüm ve koltuk altı deodarantı yazmadım. Koltuk altı kokusu için koltuk altını nemlendirip karbonat sürebilirsin.

Refakatçi için

  1. Pijama takımı
  2. Diş fırçası/diş macunu
  3. Terlik
  4. 1 yedek kıyafet

Keyifli ve coşkulu kavuşma anılarınız olmasını dilerim.

Bu yazım Hthayat’ta yayınlanmıştır. Görmek için tıklayınız.

Bu konuları online Doğuma ve Sonrasına Hazırlık Atölyelerimde daha detaylı konuşuyoruz. Katılmak ve daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız.

Doula Nilüfer

Merhaba ben Nilüfer! 2017 yılından beri sayısız anne babaya doula olarak eşlik ettim. Şimdi bu deneyimlerimi web sitemde paylaşıyorum. Bana ulaşmak için çekinme, her soruna uzmanlık alanım dahilinde yanıt vermeye çalışırım! Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir